پرفروشترین سدان بازار ایران معرفی شد/ از پژو پارس و دنا تا ساینا و تارا
پژو پارس با فروش بیش از 137 هزار دستگاه خودرو، پرفروشترین سدان بازار خودرو است
هرچند در بازارهای جهانی سالها است که سدانها از صدر لیست پرفروشترین خودروها کنار رفته و جای خود را به شاسیبلندها دادهاند اما در کشورمان به دلیل محدودیت و انحصار بازار و همینطور قیمت گران شاسیبلندها، هنوز سدانها پرفروشترین خودروهای بازار هستند.
بیشتر بخوانید: فروش اقساطی سه محصول مدیرانخودرو؛ ارزانترین شاسیبلند مونتاژی عرضه شد
ازاینرو، قصد داریم در ادامه با پرفروشترین سدانهای بازار ایران آشنا شویم. البته در کشورمان آمار فروش خودروها اعلام نمیشود اما از روی آمار تولید میتوان محبوبترین و پرفروشترین خودروها را پیدا کرد؛ بنابراین، با توجه به آمار تولید خودرو در سال ۱۴۰۲، پرفروشترین سدانهای بازار کشورمان طی سال گذشته را مشخص خواهیم کرد.
۱۰-آریزو ۶ پرو
تولید: ۱۳,۳۵۹ دستگاه
هرچند لیست پرفروشترین سدانهای بازار کشورمان تحت سلطهٔ خودروهای سایپا و ایرانخودرو است و تمام سدانهای تولیدی این دو شرکت را در ادامه خواهیم دید ولی در رتبههای انتهایی لیست چند سدان چینی هم به چشم میخورد که یکی از آنها آریزو ۶ پرو است. این خودرو هرچند در اصل فیسلیفتی روی آریزو ۵ محسوب میشود و از لحاظ فنی تفاوتی با آن ندارد اما به لطف طراحی جدیدتر و امکانات بیشتر، به یکی از پرفروشترین سدانهای چینی بازار کشور تبدیل شده که با توجه به قیمت ۱.۵ میلیارد تومانی، موضوع قابلتوجهی است. در سال ۱۴۰۲ از آریزو ۶ پرو ۱۳,۳۵۹ دستگاه تولید شده که افزایش چشمگیر ۲۰۰ درصدی را نسبت به تولید تنها ۴,۴۴۱ دستگاهی سال ۱۴۰۱ نشان میدهد.
۹-آریزو ۵
تولید: ۱۴,۷۳۰ دستگاه
آریزو ۵ قدیمیترین سدان چینی در حال تولید در کشورمان محسوب میشود که از تابستان سال ۱۳۹۵ راهی بازار شد اما تاکنون چندین بار مورد بهروزرسانی قرار گرفته و به همین دلیل هنوز هم فروش بالایی دارد. جدیدترین نسخهٔ این خودرو در بهار سال گذشته با نام آریزو ۵ اسپرت معرفی شد که تغییراتی را در طراحی دماغه تجربه کرده و اسپرتتر شده هرچند که در بخش فنی و قوای محرکه شاهد تغییری نیستیم. تولید آریزو ۵ در سال ۱۴۰۲ با ۱۸ درصد افزایش از ۱۲,۵۳۰ به ۱۴,۷۳۰ دستگاه رسیده است تا یکی از پرفروشترین سدانهای چینی بازار ایران لقب گیرد. با عرضهٔ آریزو ۵ اسپرت، مدیران خودرو به تولید نسخهٔ قبلی این خودرو پایان داده است.
۸-جک J۴
تولید: ۲۳,۴۸۸ دستگاه
جک J4 هرچند خودروی سالخوردهای است که پیشینهٔ آن به سال ۲۰۱۲ بازمیگردد و از لحاظ طراحی و امکانات هم حرف چندانی برای گفتن ندارد اما ازآنجاییکه ارزانترین خودروی چینی حال حاضر بازار ایران محسوب میشود، فروش بالایی داشته و در سال ۱۴۰۲ دومین خودروی چینی پرفروش بازار کشورمان بوده است. این در حالی است که کرمان موتور امتیاز پلتفرم J4 را خریده و قصد دارد نسخهٔ فیسلیفت داخلی آن را با نام ایگل به بازار بفرستد. در سال ۱۴۰۲، تولید جک J4 افزایش چشمگیر ۱۸۲ درصدی داشته و از ۸,۳۳۵ دستگاه سال ۱۴۰۱ به ۲۳,۴۸۸ دستگاه رسیده تا به رقیب جدیتری برای خودروهای داخلی مثل شاهین و دنا تبدیل شود.
۷-رانا پلاس
تولید: ۲۴,۲۵۷ دستگاه
رانا پلاس هرچند ارزانترین و کوچکترین سدان ایرانخودرو محسوب میشود اما در بین همهٔ سدانهای ایرانی با اختلاف زیادی کمترین فروش را داشته است. این خودرو از همان ابتدای عرضه هم با اقبال بالایی از سوی بازار مواجه نشد و خاتمهٔ تولید پژو ۲۰۶ صندوقدار هم کمک چندانی به بهبود شرایط آن نکرده است. البته این موضوع میتواند به خاطر سیاستهای ایرانخودرو و پایین نگه داشتن تیراژ تولید رانا پلاس هم باشد. درهرحال، از این سدان کوچک در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۴,۲۵۷ دستگاه تولید شده که ۱۵ درصد نسبت به تولید ۲۸,۴۲۱ دستگاهی سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است. از این تعداد، ۱۸,۳۲۸ دستگاه از نسخهٔ معمولی و فقط ۵,۸۲۱ دستگاه از نسخهٔ پانوراما با گیربکس شش سرعته بوده است.
۶-تارا
تولید: ۴۹,۸۴۰ دستگاه
مدرنترین و بروزترین محصول ایرانخودرو هرچند هنوز در آمار تولید بسیار با محصولات قدیمی این شرکت فاصله دارد ولی بااینوجود، تولید تارا در سال ۱۴۰۱ رشد چشمگیر ۴۸۲ درصدی را تجربه کرده است. تولید این خودرو از تنها ۲۷,۳۱۹ دستگاه در سال ۱۴۰۱، به ۴۹,۸۴۰ دستگاه رسیده و توانسته ششمین سدان پرفروش بازار کشورمان لقب گیرد. تارا همچنین در آمار تولید سال گذشته رانا پلاس را هم پشت سر گذاشته که با توجه به قیمت گرانتر، موضوع قابلتوجهی است. موضوع جالب دیگر اینکه تولید نسخههای دستی و اتوماتیک تارا به ترتیب با ۲۵,۶۶۱ دستگاه و ۲۴,۲۷۹ دستگاه، تقریباً باهم برابر بوده است. این در حالی است که قیمت تارا اتوماتیک V4 در بازار به بیش از ۹۳۰ میلیون تومان رسیده است.
۵-شاهین
تولید: ۵۰,۷۱۳ دستگاه
شاهین با وجود تمام مشکلات ناشی از پیشرانه نامناسبش، رفتهرفته جای خود را در بازار کشورمان باز کرده و در سال ۱۴۰۲ رشد تولید قابلتوجه ۴۷ درصدی را تجربه کرده است. بدین ترتیب، تولید شاهین از ۳۴,۴۸۲ دستگاه سال ۱۴۰۱ به ۵۰,۷۱۳ دستگاه رسیده است. بخش عمدهای از تولید شاهین در سال گذشته یعنی ۴۳,۵۸۲ دستگاه به نسخهٔ دستی اختصاص داشته و تولید نسخهٔ اتوماتیک CVT تنها ۷,۱۳۱ دستگاه بوده است. البته ازآنجاییکه عرضهٔ شاهین CVT از نیمهٔ دوم سال ۱۴۰۲ آغاز شد، این موضوع طبیعی به نظر میرسد و باید ببینیم امسال چقدر از تولید شاهین به نسخهٔ اتوماتیک اختصاص پیدا خواهد کرد. همچنین سایپا قصد دارد بهزودی عرضهٔ شاهین پلاس را هم با پیشرانهٔ جدید ME16 آغاز کند.
۴-سورن پلاس
تولید: ۶۳,۳۷۸ دستگاه
سورن پلاس پس از پایان تولید پژو ۴۰۵ و سمند، جایگزین آنها شده و در کنار رانا، ارزانترین سدان ایرانخودرو محسوب میشود. به همین دلیل، تولید این خودرو با افزایشی ۲۱ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱، در سال ۱۴۰۲ به ۶۳,۳۷۸ دستگاه رسیده است. انتظار میرود امسال تولید سورن پلاس بازهم افزایش پیدا کند زیرا وظیفهٔ جایگزینی با پژو پارس هم روی دوش این خودرو گذاشته شده و ایرانخودرو مدتی است در کنار پیشرانهٔ EF7، موتور قدیمی XU7P را هم برای آن در نظر گرفته است که قیمت ارزانتری دارد. عجیب اینکه با وجود خاتمه تولید سمند در مهر ۱۴۰۱، در لیست تولید ایرانخودرو در سال ۱۴۰۲ همچنان ۸۳۹ دستگاه سمند دیده میشود که جزء آمار تولید سورن حساب شده است.
۳-دنا پلاس
تولید: ۸۷,۰۸۹ دستگاه
دنا پلاس که یکی از لوکسترین و گرانترین محصولات ایرانخودرو محسوب میشود، سال گذشته تولید قابلتوجه ۸۷,۰۸۹ دستگاهی داشته که از خودروهای ارزانتری مثل رانا و سورن بیشتر است. همچنین تولید دنا پلاس نسبت به ۸۳,۶۲۶ دستگاه سال ۱۴۰۱ افزایشی ۴ درصدی داشته است.
جالب اینکه در بین مدلهای مختلف دنا پلاس، بیشترین تولید را گرانترین نسخهٔ آن یعنی توربوشارژ اتوماتیک با ۴۱,۵۷۷ دستگاه داشته که البته ۲۲ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ کمتر شده است. تولید دنا پلاس دستی معمولی ۲۵,۱۲۹ دستگاه بوده که رشدی ۳۷ درصدی داشته اما بیشترین افزایش تولید را دنا پلاس توربو دستی با ۷۵ درصد تجربه کرده هرچند که هنوز هم با ۲۰,۱۸۶۵ دستگاه، در بین تمام مدلهای دنا کمترین تولید را داشته است.
۲-ساینا
تولید: ۱۱۶,۴۰۷ دستگاه
ساینا ارزانترین سدان حال حاضر کشورمان محسوب میشود و بنابراین تعجبی ندارد که در رتبهٔ دوم پرفروشترین سدانهای بازار قرار گرفته است. از این خودرو طی سال گذشته ۱۱۶,۴۰۷ دستگاه تولید شده که افزایشی ۱۵ درصدی را نسبت به تولید ۱۰۰,۸۱۰ دستگاهی سال ۱۴۰۱ تجربه کرده است. از این تعداد، ۷۲,۸۵۰ دستگاه به نسخهٔ بنزینی و ۴۰,۹۲۸ دستگاه به نسخهٔ دوگانهسوز اختصاص دارد. همچنین در لیست تولید مدلهای ساینا، ۲,۶۱۳ دستگاه هم نسخهٔ اتوماتیک دیده میشود. با وجود رشد تولید ساینا، این خودرو هنوز فاصلهٔ نسبتاً زیادی با همتای هاچبک خود یعنی کوییک با تولید ۱۹۳ هزار دستگاه در سال ۱۴۰۲ دارد.
۱-پژو پارس
تولید: ۱۳۷,۷۴۴ دستگاه
پژو پارس با اینکه قدیمیترین سدان بازار کشورمان محسوب میشود و پیشینهٔ آن به سال ۱۳۷۹ بازمیگردد، در سال ۱۴۰۲ پرفروشترین سدان ایران بوده است و هیچکس دلیل این محبوبیت عجیب یک خودروی قدیمی و بیکیفیت را نمیداند! البته تولید این سدان سالخورده در سال ۱۴۰۲ با کاهشی ۳۰ درصدی نسبت به ۱۹۷,۲۸۳ دستگاه سال قبل، به ۱۳۷,۷۴۴ دستگاه رسیده است.
به دلیل عدم مطابقت با استانداردهای جدید، قرار بود تولید پارس در پایان سال گذشته خاتمه پیدا کند اما ایرانخودرو بهمنظور تحویل نمونههای پیشفروش شده، برای سه ماه دیگر مجوز تولید این پژوی فرتوت را گرفت و سرانجام آخر خرداد امسال تولید پارس محبوب و پرفروش پس از ربع قرن خاتمه یافت.